Szülőképzés blog

Minden, ami a szülőkről, gyerekekről, családról érdekes lehet, egy pszichológus szemével.

Friss topikok

  • freia: Szia! Ajánlanék egy jól használható könyvet, tele gyakorlati tanáccsal: Tóth Gábor: Kézben tartott... (2009.02.16. 01:52) Időgazdálkodás vázlatosan
  • Rebelle: Szia! Ne hagyd elhalni ezt a blogot! Korai fejlesztés???? Nem is tudom. Apám elejétől kezdve úg... (2008.07.08. 21:44) Korai készségfejlesztés
  • billen: A korlátozott, alkalmankénti tévézéssel is teljesen egyet tudok érteni. A legtöbb készülék károsí... (2008.01.30. 00:38) Thomas, a gőzmozdony
  • billen: Szerencsére nagyon jó könyveket lehet kapni ezekben a témákban. Önfejlesztő szülőként, már több, k... (2008.01.30. 00:20) Kívánságlista
  • billen: Remélem sikerül az oktatás részévé tenni ezeket a készségfejlesztéseket! Én nagyon örülnék neki, d... (2008.01.29. 23:54) Idézet 02.

Linkblog

Idézet 02.

2008.01.29. 17:11 - Legend

Címkék: idézet válás készségek

Több ezer családi interjú alapján amerikai kutatók a következőket állapították meg:


A boldog és harmonikus családoknak hét „titka” van:

 

1.      A családtagok tudatosan fejlesztik társas készségeiket, nem bíznak mindent a szeretetre.

2.      A házaspár jó kapcsolata alapozza meg az alaphangot a család többi tagja számára is.

3.      A szülők vállalják a családban a vezető szerepet.

4.      A családtagok megőrzik saját személyiségüket, és mégis a családhoz tartozónak érzik magukat.

5.      A szülők képesek hatékonyan közvetíteni értékrendjüket gyermekeik számára, értékeik a szülők magatartásában, a család életvitelében is kifejeződnek.

6.      A család képes alkalmazkodni a változó körülményekhez.

7.      A családtagok együtt tudnak működni a problémák megoldásában és közös céljaik elérése érdekében.



Nem utolsósorban azért tetszik nekem ez a felmérés, mert az első (azaz legfontosabb) helyre a családi készségfejlesztést helyezik - ez az, amivel civilben foglalkozom. A készségfejlesztés óvodában még divat, általános iskolában már háttérbe szorul, középiskolában szinte csak elméleti anyag van már. A gyermekneveléshez viszont komoly készségekre van szükség: jó kommunikációra, problémamegoldásra, konfliktuskezelésre, stresszkezelésre, időgazdálkodásra, ... a sor hosszan folytatható. Ezekez a készségeket rendszerint iskolákban nem tanítják, szerencsés esetben munkahelyi tréningeken előjönnek, de ez mindenképpen elenyésző számú ahhoz képest, hogy hány embernek lenne szüksége a fenti készségekre, akár munkában, de főleg a magánéletben. Jelenleg a házasságok több, mint fele válással végződik, és ez a tendencia nő, Amerikában ez az arány 66% feletti. Ha viszont a párok jól tudnának kommunikálni (félreértések, veszekedések elkerülése), konfliktusokat megoldani (eltérő igények, vélemények, értékek kezelése), problémákat megoldani (a problémák gyakran növekedésnek indulnak, ha nem kezelik azokat), stresszt kezelni (ami a mindennapi élet egyre inkább szerves velejárója), stb., akkor a válások nagy részére már nem is lenne szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://szulokepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr49316557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

billen 2008.01.29. 23:54:17

Remélem sikerül az oktatás részévé tenni ezeket a készségfejlesztéseket! Én nagyon örülnék neki, de vajon kinek az érdeke még, hogy tudatos fogyasztókat neveljen? Mi lenne, ha boldog, egészséges családok népesítenék be a földet, nem lennének válások, senki nem lenne túl stresszes, nem használnánk feleslegesen gyógyszereket stb. Akkor hogyan élnének meg a multik? Hogyan működne a gazdaság stb. (Külföldön talán jobban van erre példa?)
Azért bízom benne, hogy egyre többen ismerik fel a család fontosságát és hajlandóak is tenni, fejlődni érte! (Pl. elvégzik a szülőképzés tréninget :))


süti beállítások módosítása